Isnin, 22 Februari 2010

Semuanya Nak Di Punggah Ke Singapura!

Dahulu orang melihat BPR (Badan Pencegah Rasuah)sebelah mata sahaja dan beranggapan BPR hanya berani menangkap ikan bilis sahaja sedangkan jerung-jerung besar terlepas dan bermaharaja lela. Daripada BPR bertukar nama SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) dan sekarang ini dapat pulak boss baru yang semua rakyat tahu dimana beliau mempunyai komitmen tinggi untuk membenteras rasuah.

Masalah penyeludupan pasir ke Singapura tidak selesai-selesai sehingga mendapat rungutan daripada Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini. Tun merungut tentang mengapa pasir masih lagi dijual kepada Singapura baik pasir darat atau pasir sungai maupun pasir silika.Presiden PERKASA juga berpendirian yang sama agar dihentikan penjualan semua jenis pasir ke Singapura. Sebenarnya masalah ekspot pasir ke Singapura adalah isu poltik yang sensitif kerana melibatkan hubungan dua hala antara kedua negara yang pernah bertelagah di masa lalu kerana sengketa penjualan pasir dan air.

Penyeludupan pasir ke Singapura ,puncanya adalah RASUAH.


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menahan 34 orang di lima negeri, termasuk dua ahli politik dan dan penjawat awam, kerana dipercayai menerima rasuah wang tunai dan nikmat seksual, melalui satu tindakan besar-besaran keatas kegiatan haram perlombongan pasir.Dengan penangkapan itu, SPRM yakin telah berjaya membongkar satu sindiket yang terlibat dalam penyeludupan pasir ke Singapura.

Belum reda cerita pasir timbul lagi cerita baru berkenaan penyeludupan tanah dan batu kuari dari Minyak Beku di Batu Pahat ke Singapura. Kisah penyeludupan terbaru ini dibongkar oleh Tv3 yang disiarkan melalui Buletin Utama stesyen tv terkemuka itu. Bagaimana kuari yang telah diarah tutup sebelum ini oleh Jabatan Auditor Negara tetapi lesen perniagaan kuari tersebut dilanjutkan sehingga Julai 2010. Sekali lagi puncanya adalah RASUAH. Ada sesuatu yang tidak kena antara Pejabat Tanah dan Galian Negeri Johor serta Kastam Negeri Johor. Apa nak jadi ni? Tak habis-habis nak jual negara. Pentingkan perut dan tembolok sendiri tanpa memikirkan langsung soal-soal keselamatan, politik dan ekonomi negara di masa hadapan.

Rasuah pasti berlaku di kalangan pegawai-pegawai kedua-dua jabatan ini berdasarkan kes penyeludupan pasir yang terdahulu di mana SPRM membuat tangkapan dan dakwaan ke atas seoarang pegawai Tanah dan Galian Johor serta 2 orang berpangkat Pembantu Superitendent Kastam Johor. Apa lagi yang hendak rakyat taruhkan kepercayaan kepada kedua-dua jabatan ini. Masih adakah lagi integriti di dalam dua jabatan ini setelah berlakunya kes penyeludupan pasir, tanah dan batu kuari secara berleluasa.

Masalahnya yang busuk adalah kerajaan negeri tetapi yang membuat onar dan memalit taik ialah pegawai-pegawai perkhidmatan awam. Apakah mereka ini cuba sabotaj kerajaan yang ada supaya kebobrokan perangai mereka akan dipertanggungjawabkan kepada kerajaan. Kami rakyat marhaen menaruh harapan tinggi kepada SPRM agar terus membersihkan pertualang negara bukan sahaja di Pejabat Tanah dan Galian serta Kastam tetapi juga dijabatan-jabatan lain seperti Pejabat Daerah, Jabatan Polis, Imigresen dan lain-lain. Kita juga amat yakin kepada ketua Pengarah SPRM yang baru .Perlantikan beliau sebagai KP adalah sesuatu yang tepat.


Terima kasih dan syabas SPRM!

Amir Hamzah b Hj Mohamad
Setiausaha
PERKASA Johor

2 ulasan:

zedmagel berkata...

Salam Tuan Rumah Perkasa Johor DT,

Pertama : Saya mengucapkan tahniah kepada Urusetia PERKASA Johor kerana mempunyai blog sendiri yang penuh inspirasi kepada rakyat Melayu Islam Malaysia.

Kedua : Blog ini memang hebat dengan makluman penuh menarik dan bernas.

Ketiga : Saya ingin benar untuk bertemu mata dengan pengurus blog dan sidang pengarang BLOG PERKASA JOHOR ini. Bagaimankah caranya?

rimaJOHOR berkata...

Terima kasih banyak-banyak atas pujian melambung tu.
Jumpa di MPJBT pada 27hb Feb nanti